Zo zorg je voor een warm huis in de winter

Geplaatst door

De wintermaanden staan erom bekend dat ze aardig koud kunnen zijn. Je gaat je huis uit in een dikke jas en koopt goede schoenen tegen de regen. Het is ook belangrijk dat je woning klaar is voor de winter. Een goede verwarming is bijvoorbeeld een must tijdens deze koude maanden. Toch kan er een heleboel warmte ontsnappen omdat je woning bijvoorbeeld niet voldoende geïsoleerd is. Dat is hartstikke zonde. Heb je een moderne woning met goede isolatie? Dan zijn er een aantal duurzame verwarmingen beschikbaar die jou warm kunnen houden tijdens de winter.

Duurzaam alternatief

Als het gaat om het welzijn van het milieu willen we hier graag een steentje aan bijdragen. Het is daarom ook niet gek dat vervuilende voertuigen en installaties steeds aangepast worden om zo min mogelijk schade aan te richten aan het milieu. Dit is niet anders bij de verwarming. Ook de verwarming stoot bij het verwarmen van je woning veel gassen uit, omdat er fossiele brandstoffen gebruikt worden om de installatie draaiende te houden. Gelukkig is er een duurzamer alternatief ontwikkeld welke gebruik maakt van vernieuwbare bronnen zoals lucht en water. Dit is de warmtepomp en het wordt in steeds meer huizen geïnstalleerd.

De werking van een warmtepomp

Als je onderzoek gaat doen naar de warmtepomp dan kom je er al snel achter dat er veel verschillende soorten verkrijgbaar zijn. Je hebt bijvoorbeeld pompen die volledig werken op lucht, water of grondwater, maar er zijn ook combinaties verkrijgbaar. De werking van de pomp is dus volledig afhankelijk van de bron die het gebruikt, maar de algemene werking is hetzelfde: de warmte wordt onttrokken aan de bron en getransporteerd door de woning om zo de verschillende kamers te voorzien van warmte.

Het rendement

Hoeveel ga je maandelijks betalen voor je installatie en hoe zuinig is deze nieuwe warmtepomp? Dit hangt allemaal af van het rendement. Een goed geïsoleerde woning zal bijvoorbeeld flink bijdragen, omdat hier minder warmte ontsnapt naar de buitenlucht. Daardoor heb je minder kosten en is de verwarmingsinstallatie tevens een stuk zuiniger. Het lucht-water warmtepomp rendement ligt bijvoorbeeld aardig hoog. Deze installatie haalt zijn energie uit zowel lucht als het water en gebruikt dit om je woning te voorzien van warmte. Het rendement is ook sterk afhankelijk van de omstandigheden, zoals de buitentemperatuur en de weersomstandigheden. Daarom valt hier niet altijd een eenduidig antwoord op te geven.