Veilig werken

Veiligheid tijdens het klussen?

Geplaatst door

Iedereen heeft weleens te maken gehad met klussen in zijn leven, al is het maar het ophangen van een schilderij of iets dergelijks. Toegegeven, de een is wat beter in doe het zelven dan de ander, sommige mensen hebben nu eenmaal twee linkerhanden en anderen kunnen alles op klusgebied. Maar een ding is zeker, een van de meest essentieel zaken bij het klussen is het zorgen voor een veilige werkomgeving. Juist op dat gebied verzaken veel mensen door bijvoorbeeld niet scherp gereedschap te gebruiken, ondeugdelijk gereedschap te gebruiken of overal gereedschap te laten liggen op de vloer.

Zorg voor scherp gereedschap

Met een botte zaag is het lastig mooie rechte stukken hot af te zagen, er ontstaan dan splinters en gerafelde uiteinden. Wat echt gevaarlijk kan zijn is het gebruik van een bot mes, bijvoorbeeld het snijden van tapijt met een bot stanleymes. Doordat het mes bot is wordt er meer druk gezet en is de kans groter dat iemand opeens uitschiet met alle gevolgen van dien. Veel mensen denken dat het werken met hele scherpe messen heel gevaarlijk is, maar het gevaar schuilt vooral in het gebruik van een bot mes. Dat geldt niet alleen voor doe het zelven maar ook voor het gebruik van messen in de keuken.

Gebruik een boor van goede kwaliteit

Boren is ook een klusje dat veelvuldig voorkomt tijdens een verbouwing of een andere klus en daarom besteden we daar wat extra aandacht aan. Even een gat boren, plug erin en we kunnen weer iets ophangen. Was het maar zo eenvoudig, juist in oude huizen wordt er veel verbouwd en kan een gat boren een lastig karwei zijn. Wilt u een nieuwe boormachine kopen? Zorg er dan in ieder geval voor dat u een boor aanschaft van goede kwaliteit. Bij veel bouwmarkten, bijvoorbeeld bij de Gamma, kunt u kwalitatief goede boren aanschaffen. Zorg er ook voor dat u een recht gat boort en uiteraard dat het gat precies groot genoeg is voor de plug die erin moet komen.

Zorg voor orde en overzicht

Wat ook heel belangrijk is, laat niet overal gereedschap rondslingeren dat u op een bepaald moment niet nodig heeft. Hetzelfde geldt voor losse spijkers en schroeven op de vloer. Een ongelukje zit namelijk in een klein hoekje en soms zijn de gevolgen niet te overzien. Het komt in de praktijk veel voor dat klussers iets breken omdat ze ergens over struikelen en een en ander is dus te voorkomen als u uw werkplek schoon en overzichtelijk houdt. Ruim dus losse spijkers, schroeven, gereedschap, verpakkingen, etc. op als met een klusje klaar bent. Op die manier verlaagt u het risico op ongevallen behoorlijk.