Energie besparen doe je zo

Geplaatst door

Je kunt heel erg makkelijk energie vergelijken en kiezen welke energieleverancier het beste bij je past. Maar ieder jaar je energieverbruik terugbrengen is ook een mooi streven. Hierdoor ben je goed bezig voor het milieu en ook voor je eigen portemonnee. Maar op welke manieren is het mogelijk om je verbruik te verlagen?

Kleine maatregelen

Er zijn veel kleine maatregelen die er bij elkaar voor zorgen dat je energieverbruik flink omlaag kan. In de loop van de jaren heb je waarschijnlijk meer elektrische apparaten aangeschaft dan waar je stil bij stond. Het verbruik van deze apparaten kun je verlagen. Zo is het verstandig om stekkers niet in het stopcontact te laten zitten. Ook kan een apparaat toe zijn aan vervanging. Een nieuwere versie verbruikt vaak minder door een beter energielabel en omdat apparaten meer gaan verbruiken naarmate ze ouder worden.
Door op een goede manier om te gaan met de verlichting in huis kun je ook flink besparen. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat de verlichting in de ruimte die je verlaat altijd uit is. Als je nog gloeilampen in huis hebt vervang deze dan voor ledlampen. In bepaalde ruimtes waar je niet vaak komt kan een tijdschakelaar of bewegingssensor nuttig zijn. De verlichting staat hierdoor niet onnodig lang aan.

Grote maatregelen

Naast de kleine maatregelen kun je natuurlijk ook op grote schaal gaan besparen. De eerste manier hiervoor is het isoleren van de woning. Door het aanbrengen van vloerisolatie of bijvoorbeeld isoleren van de buitenmuren kun je het gasverbruik flink verlagen. En omdat gas een stuk duurder is dan elektriciteit merk je dit op de eindafrekening van je energieleverancier.
Het is ook mogelijk om zonnepanelen aan te schaffen. Dit is net als isolatie een flinke investering. Maar in ongeveer 7 tot 9 jaar verdien je deze investering terug. Doordat je een groot deel van je energieverbruik kunt salderen wordt je energierekening veel lager. Daarnaast ben je ook heel duurzaam bezig. Door zonnepanelen aan te schaffen worden de grondstoffen van de aarde namelijk niet uitgeput.

Een andere manier om het gasverbruik drastisch te verminderen is het aanschaffen van een warmtepomp. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of het grondwater en zorgt daarmee voor een prettige temperatuur binnen in de woning. Een warmtepomp werkt het best in een goed geïsoleerde woning.

Er zijn dus voldoende mogelijkheden om je verbruik te verlagen. Welke manier het beste bij jouw woonsituatie past kun je waarschijnlijk zelf inschatten. Kun je dit niet dan is de hulp van een vakman misschien een optie. Besparen op kleine dingen zoals het vervangen van apparaten of door lampen op de juiste manier te gebruiken is niet alleen goed voor de portemonnee en het milieu. Ook is het gewoon erg leuk om te zien dat het verbruik afneemt. Wie wil dat nou niet?!