Bespaar energie op vakantie

Geplaatst door

Het is weer vakantietijd! Tijd om je eigen huis even achter te laten en te vertrekken naar het zonnige zuiden of het adembenemende Scandinavië. Maar.. terwijl jij weg bent verbruikt je huis nog steeds energie. Hier een paar tips waarmee je zeker geen energie verliest zolang je weg bent.

Lamp uit!

Zet alle lampen uit. Als je zelf niet thuis bent, heb je natuurlijk geen licht nodig. Daarnaast heb je zo minder kans dat er brand uitbreekt. Ook je tuinverlichting hoeft niet per se aan te staan. Het is wel handig om een sensorlamp bij je deur te hebben, die schrikt namelijk inbrekers af.

Haal je koelkast leeg

Ga je voor langere tijd weg? Perfect! Dit is een mooi moment om je koelkast eens leeg te halen en schoon te maken. Vreemde luchtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon en je grijpt nooit meer naar een potje saus wat al over de datum is. Twee voordelen: je koelkast is weer brandschoon én hij gebruikt geen energie terwijl jij weg bent.

Zet je fornuis/kookplaat uit

Nog in het bezit van ouderwetse gaspitjes? Vergeet niet om ze uit te zetten. Niet alleen om te voorkomen dat je gas verspilt, maar ook om je huis te beschermen tegen ontploffing. Het is ook verstandig om gewoon je gaskraan dicht te draaien, zodat je zeker weet dat er niets lekt. Als je inductieplaten hebt, check die dan ook even voor je weggaat. Ook die kunnen een hoop warmte en energie verspillen.

Laat geen apparaten in het stopcontact zitten

Als je stekkers van apparaten in het stopcontact laat zitten, lekken ze altijd nog een beetje stroom. Het is dus beter om álle stekkers eruit te halen. Dan heb je meteen ook minder kans op schade door brand of blikseminslag. Én je verbruikt weer wat minder stroom. Lees hier meer tips om je huis energiezuiniger te maken.

Energie vergelijken

Heb je de smaak te pakken, maar wil je méér besparen op energie? Er zijn een aantal handige websites om verschillende aanbieders van energie te vergelijken. Zo zie je direct welke de goedkoopste is en hoeveel jij per jaar kunt besparen. Kun je weer wat extra dagen op vakantie.