Bezuinigen op energie

Geplaatst door

Wij gebruiken als Nederlanders veel energie. Ongeveer 30% van onze CO2 uitstoot is afkomstig van de huishouders. Als wij duurzamer willen zijn moeten we als eerst thuis kijken waarop men energie kan besparen. Dit is niet alleen beter voor je portemonnee maar ook voor het milieu en voor de verraad van onze fossiele brandstof. Met de juiste maatregelen in huis kunnen veel huishouders wel hun verbruik met twee derde terug brengen. Veel maatregelen kunnen even een investering zijn maar daar heb je soms via de overheid hulp met subsidies.

Er zijn veel manieren om te zorgen dat je minder energie verbruikt Het eerste waar je naar moet kijken is of je isolatie van je huis goed is. Hiermee gaat vaak veel warmte verloren. Je huis heeft ook een energielabel gekregen die aangeeft hoe energiezuinig je huis is. Op het gebied van elektrische apparatuur valt ook veel winst te halen. Ook hebben alle elektrische apparaten tegenwoordig een energielabel, A++ is het meest zuinige opties.

Energie opwekken kan nu ook op veel manieren die veel zuiniger zijn. En dan krijg je ook nog eens subsidie van de overheid. Je kunt bijvoorbeeld subsidie ontvangen voor zonneboilers, warmtepmpen en Pelletkachels. De overheid heeft hiervoor 70 miljoen euro beschikbaar gesteld. Er zijn wel een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze subsidieregeling.

Pelletkachel

In een Pelletkachel worden houtpellets van samengeperste hout verbrand. De kachel lijkt qua werking op een houtkachel, maar is veel energiezuiniger. Een Pelletkachel CV kan een besparing opleveren rond de 500 euro per jaar en kost gemiddeld 4.000 euro. Je kunt hiervoor 500 euro subsidie ontvangen. Wanneer je boven de 10 kilowatt komt hier voor iedere extra kilowatt nog eens 50 euro erbij.

Zonneboiler

Met behulp van een zonnepanelen word zonlicht omgezet naar warmte voor het verwarmen van ruimtes of water. Een zonneboiler bespaart ongeveer 130 euro per jaar. Aanschaffen van dit apparaat zit ongeveer tussen de 2.000 en de 5.000 euro. Afhankelijk van de type boiler krijg je 650 euro terug.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een systeem die warmte kan halen uit de lucht, bodem of grondwater en deze geschikt maakt voor het verwarmen van je huis of water. Z’n systeem kan tussen de 200 en 300 euro per jaar besparen. De kosten voor deze systeem ligt tussen de 5.000 en 7.000 euro. Het is mogelijk om voor 1.500 euro subsidie aan te vragen.