Gaslekkage herkennen

Gaslekkage? Neem direct contact op met een loodgieter!

Geplaatst door

Ondervindt u hinder van een gaslekkage in uw woning? Schakel altijd direct de hulp van een erkende loodgieter bij u in de buurt in. Een gaslekkage kan vergaande gevolgen hebben voor u en uw woning, zeker als de gaslekkage zich in de keuken bevindt. Als er te veel gas in uw woning stroomt, kan dit voor een explosie zorgen als u bijvoorbeeld een aansteker, een lucifer, etc. gebruikt. Het is erg lastig om een gaslekkage zelf te verhelpen, waardoor het inschakelen van een loodgieter sterk is aan te raden. Wat u zelf alvast zou kunnen doen bij een sterke gaslucht in uw woning, is het afsluiten van de gaskraan. Zo voorkomt u dat er meer gas uw woning inloopt!

Een gaslekkage herkennen in huis
Over het algemeen een gaslekkage goed op te merken, door de sterke gaslucht die zich in uw woning bevindt. Eventueel kunt u ook een koolmonoxidemelder aanschaffen en deze in uw woning installeren. Een dergelijke melder waarschuwt u als er te veel koolmonoxide in huis aanwezig is, wat vaak het teken van een gaslekkage is. Niet alleen is koolmonoxide schadelijk voor uw gezondheid, het kan u namelijk slaperig maken, ook kan koolmonoxide een explosie veroorzaken in huis. Iets wat u vanzelfsprekend zo goed mogelijk wenst te voorkomen! Vraag een loodgieter om advies, voordat u een koolmonoxidemelder aanschaft. Het is namelijk van groot belang dat u een systeem met een certificaat aanschaft, om de werking van het apparaat te kunnen garanderen.

Wat te doen bij een sterke gaslucht?
Wanneer u vermoedt last te hebben van een gaslekkage in huis, of wanneer de koolmonoxidemelder afgaat, is het aan te raden om de hoofdgaskraan in huis af te sluiten. Zo voorkomt u dat er meer gas uw woning binnenloopt, waardoor de kans op een explosie verder toe zou kunnen nemen. Daarnaast is het sterk aan te raden om ramen en deuren open te zetten, zodat de hoeveelheid gas weg kan stromen. Des te meer u openzet, des te sneller dit proces vanzelfsprekend ook gaat.

U kunt ramen en deuren sluiten op het moment dat de ergste gaslucht verdwenen is uit uw kamers. In de tussentijd kunt u een loodgieter bij u in de buurt inschakelen, om het gaslek te vinden en voor u te repareren. Pas wanneer het gaslek gedicht is, kunt u de hoofdgaskraan weer omdraaien.

Bron: loodgieter Brussel