kantoorplanten

Kantoorplanten, Kunst of Echt?

Geplaatst door

Er zitten ontzettend veel voordelen aan het gebruiken van planten in de werkomgeving. Het is niet voor niks dat de natuur en de mens bij elkaar horen. Het werken van tegenwoordig is ontzettend veranderd vergeleken met het werken van 100 jaar geleden. Zo zijn het aantal kantoorbanen ontzettend toegenomen. Hoewel kantoren vaak zo strak en efficiënt mogelijk worden ingericht, kan dat veel negatieve gevolgen hebben voor het welzijn van de werknemers. Een dier dat in een saaie kooi zit wordt namelijk ook treurig. Mensen worden opgewekt en vrolijker van ruimtes waar groen in voorkomt. Niet alleen groen, maar ook foto’s, licht of een fijne geur kan het welzijn en de productiviteit van werknemers verhogen. Dit heeft te maken met het feit dat mensen zich kunnen verbinden op psychologisch niveau. Uit langdurig onderzoek blijkt zelfs dat kantoorplanten de productiviteit maar liefst 15 procent kan verhogen.

De keuze voor kunstplanten of echte planten
Mensen waarderen dus het feit dat er groen op kantoor is en worden hier daadwerkelijk productiever door. Daarnaast blijkt dat werknemers zich beter konden concentreren bij aanwezigheid van kantoorplanten. Dit effect is zelfs al zichtbaar wanneer men kijkt naar een natuurfoto. Een tweede effect van kunstplanten en kunstbloemen is dat er minder stress heerst en het ziekteverzuim afneemt. Doordat mensen vrolijk en opgewekt worden van bloemen en planten worden ze ook minder snel depressief.
Het is wel duidelijk dat het niet verstandig is om te besparen op deze kleine aspecten met betrekking tot de inrichting van een kantoorruimte. Deze relatief kleine investering heeft zich namelijk al snel terugbetaalt. Nu is het wel de vraag wanneer je voor kantoorplanten kiest of dit echte planten moeten zijn of kunstplanten. Er zit verschil in beide soorten, maar het effect blijft redelijk hetzelfde. Zo zijn echte kantoorplanten beter voor een zuivere lucht en geven ze een bepaalde natuurlijke geur af. Echter zitten er wel nadelen aan het gebruiken van echte varianten. Zo is de levensduur niet altijd even lang, moet je de plant goed onderhouden en kan ze haar schoonheid snel verliezen. Kunstplanten zijn daarentegen een uitstekende keuze, wanneer je deze zaken liever vermijdt. Kunstplanten en kunstbloemen bieden namelijk dezelfde welzijnsvoordelen voor de werknemers. De nepplanten zijn vrijwel niet van de echte variant te onderscheiden en blijven altijd mooi zonder dat hier onderhoud voor nodig is. Dit is dus een eenmalige kleine investering die ontzettend veel voordeel biedt voor de werksfeer, tevredenheid van werknemers en uiteindelijk ook de productiviteit. Wanneer je geen grote ruimte hebt voor flinke planten, is het zeker verstandig om te kiezen voor een kleine kunstplant of kunstbloemen op bureau.