Leidingen leggen in uw nieuwe huis

Geplaatst door

Bent u bezig met een nieuw-, aan- of verbouw van uw woning? De kans is groot dat u in dit geval nieuwe leidingen aan moet leggen of bestaande leidingen moet verleggen. Het leggen van leidingen is een lastige en nauwkeurige klus, die vaak de nodige ervaring en handigheid vergt. U moet er immers niet aan denken dat u kort na de oplevering van uw nieuw-, aan- of verbouw al te maken krijgt met een lekkage in uw woning. Gelukkig vindt u op internet verschillende handleidingen waarmee u leidingen zelf kunt (ver)leggen. Volgens een loodgieter is het raadzaam om de hulp van een erkende loodgieter in te schakelen als u twijfelt over uw eigen vaardigheden. Zo weet u zeker dat de kans op complicaties geminimaliseerd wordt!

Mogelijke complicaties bij het leggen van leidingen

Tijdens het leggen van leidingen kunt u met verschillende complicaties te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan speling tussen twee leidingstukken, of leidingstukken die beschadigd raken door scherpe voorwerpen onder de leidingen. Vaak worden de uiteinden van de leidingen niet op de juiste wijze geschuurd, waardoor deze niet goed op elkaar aansluiten. Als gevolg hiervan kan het leidingwater langzaam uit de leiding sijpelen en in uw vloeren of muren trekken.

Een ander veel voorkomend probleem is dat leidingstukken regelmatig op scherpe steentjes of spijkertjes worden gelegd, waardoor er kleine gaatjes in de leidingen ontstaan. Het water sijpelt ook in dit geval via de gaatjes naar buiten, waar het in uw vloeren en muren trekt. Het is vaak erg lastig om de bijbehorende waterschade te herstellen, omdat het zeker enkele maanden kan duren voordat het vocht volledig uit een muur of vloer getrokken is. Reden genoeg om het leggen van leidingen in uw nieuwe woning door een specialist uit te laten voeren.

DIY: leidingen aanleggen in een woning

Mocht u ervoor kiezen om de leidingen toch zelf aan te leggen, dan is het erg belangrijk dat u een vast stappenplan volgt. Zorg er allereerst voor dat de ondergrond volledig egaal is en geen scherpe voorwerpen bevat. Daarbij dienen de uiteinden van de leidingstukken met speciaal gereedschap geschuurd te worden, zodat deze straks goed op elkaar aansluiten. Er zijn speciale koppelstukjes beschikbaar, waarmee u twee leidingstukken kunt koppelen. Dergelijke materialen vindt u, evenals de leidingstukken zelf, bij een bouw- of hobbywinkel in de buurt.

Let op: draai vooraf altijd eerst de hoofdkraan dicht! U moet er niet aan denken dat het water alle kanten op stroomt als u bestaande leidingstukken loskoppelt.

Hulp bij het leggen van leidingen

Wanneer u hulp wilt bij het leggen of verleggen van leidingen, dan kunt u een lokale loodgieter inschakelen. Een loodgieter heeft doorgaans een ruime expertise in het leggen van leidingen, zodat complicaties voorkomen worden.