Tips om waterschade in huis te voorkomen

Geplaatst door

Hoewel u hoopt dat het u nooit zal overkomen kunt u onverhoopt te maken krijgen met een lekkage in uw woning. In veel gevallen gaat een dergelijke lekkage gepaard met een blijvende waterschade aan muren, meubels en vloeren. Denk bijvoorbeeld aan een lekkage rond uw leidingen, waarbij het vocht in uw muren trekt. Als gevolg hiervan zullen er lelijke schimmelplekken op uw muren ontstaan, waarbij het vaak al snel enkele maanden duurt voordat deze schade volledig hersteld is. Reden genoeg om een dergelijke situatie te voorkomen en tijdig de hulp van een loodgieter in te schakelen om de waterschade in een vroeg stadium aan te pakken. Loodgieters beschikken tegenwoordig over handige hulpmiddelen die het detecteren van de bron van een lekkage veel makkelijker maken.

Probeer de bron van de lekkage zelf te vinden 

Wanneer u het vermoeden heeft last te hebben van een lekkage in uw woning is het raadzaam om eerst zelf op zoek te gaan naar de bron van de lekkage. Dit kan slijtage aan leidingen zijn, maar bijvoorbeeld ook schade aan uw dakbedekking. Wanneer u de bron van de lekkage gevonden denkt te hebben kunt u voor een structurele oplossing de hulp van een loodgieter inschakelen.

Tip: op internet vindt u meer informatie over het verhelpen van lekkages in woningen! Hier staan handige stappenplannen en instructievideo’s om lekkages aan te pakken.

Onderhoud aan loodgieterselementen uitvoeren

Om de kans op een lekkage en de daarmee gepaard gaande waterschade zo klein mogelijk te maken is het raadzaam om regelmatig onderhoud aan loodgieterselementen in huis uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van leidingen op slijtage of kleine beschadigingen, het nalopen van de dakbedekking op beginnende barstjes en scheurtjes, enzovoorts. Op die manier kan een loodgieter tijdig voor een oplossing zorgen om waterschade aan uw woning te voorkomen.

Ook kan het slim zijn om regelmatig een preventieve lekdetectie in huis uit te laten voeren. De specialisten van Lekdetectiecentrale.be kunnen u helpen bij het uitvoeren van een lekdetectie. Mocht er inderdaad sprake blijken te zijn van een lekkage, dan kunnen de specialisten van Aqua Detect het probleem snel en vakkundig verhelpen. Hak- en breekwerk is vaak niet noodzakelijk als u een lekdetectie door deze deskundigen uit laat voeren.