Toekomst van het licht

Geplaatst door

Waar je ook kijkt om je heen overal zie je licht. Wanneer het nacht is zijn alle straten verlicht. Veel licht zorgt voor een veilig en warm gevoel bij de mens. Het is dan een stuk gezelliger en mensen kunnen veilig over straat lopen. Toch kleven er een aantal nadelen van het hoeveelheid licht die wij gebruiken. Al het licht kost ook enorm veel energie. De laatste jaren zijn ze gelukkig steeds meer bezig met onderzoeken naar energie zuinige verlichting. Er word ook steeds vaker lichten uitgedaan. Denk aan al de kantoorgebouwen die in de nacht met verlichting nog volop branden. Op steeds meer snelwegen staan de lantarenpalen na 22 uur uit. Er zijn al diverse lampen ontwikkeld die minder energie verbruiken zoals Led lampen, TL buizen.

Lampen zonder stroom

Deze manier van verlichtingen in de tuin zie je steeds meer voorkomen. Door middel van zon word er stroom opgeslagen in de lamp die ergens in de tuin staat. Wanneer het donker is gaan deze lampen aan met de energie die ze hebben opgevangen met zonlicht overdag. Deze techniek word ook steeds meer gebruik op snelwegen. Een Nederlandse team van onderzoekers hebben zelfs een lamp ontwikkeld die na een dag in de zon heeft opgeladen tot wel 80 uur zeer fel en duurzaam licht geeft.

Slim energie

Er word ook vaak onnodig licht gebruikt. Er bestaan zoveel ruimtes waarin niemand bevind maar wel voorzien is van licht omdat het op een algemene netwerk is verbonden. Er zal steeds meer systemen komen die kan lezen wanneer iemand in een ruimte is en hoeveel licht er nodig is. Zo kunnen lantarenpaal lezen wanneer iemand langs komt en zal het licht mee lopen met jou in plaats van dat het voortdurend aan staat. Alles zal er op gericht zijn op de behoefte van de mens en voorkomen van onnodig lichtvoorzieningen. Andere mooie uitvinding is energie halen uit de beweging van de mens. Er bestaan al diverse discotheken die vanuit bewegingen van dansende bezoekers op de dansvloer energie opslaan.

Micro-organismes

Er bestaat in de zee een aantal lichtgevende organismen die oplichten wanneer ze bij elke golfslag worden voorzien van zuurstof. Ze zijn nu volop aan het ontwikkelen om dit ook toe te passen in een lamp. Momenteel is het levensduur van z’n systeem maar 2 dagen omdat daarna het organismen overlijd.

Kortom er zijn veel mogelijkheden om nog duurzamer te gaan leven zonder hierbij onze comfort te verliezen. Sommige uitvindingen zal dit juist nog beter maken.