U wilt uw huis verbouwen

Geplaatst door

U woont prettig in uw huis met uw vrouw en kinderen. Er is veel groen in de buurt, de kinderen kunnen lopen naar school en de sportclub zit om de hoek. U woont in een buitenwijk van de stad zodat u kunt genieten van rust terwijl u toch in een oogwenk in de stad bent. Verhuizen is dan ook geen optie, u wilt in het huis blijven wonen zolang uw gezondheid dat toelaat natuurlijk. Maar uw woning kan wel een opknapbeurt gebruiken. De CV ketel is aan vervanging toe, u wilt nieuwe dakkapellen voor en achter, u wilt u huis goed isoleren om zo minder te hoeven stoken. Daarnaast bent u van plan mechanische ventilatie aan te (laten) leggen en wilt u ook een nieuwe badkamer en keuken omdat die onpraktisch zijn en gedateerd.

Meerde offertes laten opstellen

Als u, al dan niet samen met uw vrouw, hebt besproken wat u allemaal wilt verbouwen, is het verstandig om meerdere aannemers een offerte te laten uitbrengen. Een verbouwing kan aardig in de papieren lopen en u wilt natuurlijk niet de hoofdprijs betalen. Waak er echter voor dat u niet meteen de goedkoopste aannemer inschakelt voor de klus, want goedkoop kan in veel gevallen duurkoop zijn. Vraag naar referenties, vraag aan bekenden en familie of zij een aannemer kennen waar ze een goede ervaring mee hebben. Het is daarnaast ook heel verstandig om eens een bouwkundig rapport op te laten stellen door een expert. Op die manier kunt u er achter komen of er (verborgen) gebreken zijn die gerepareerd moeten worden en dergelijke reparaties meenemen in uw begroting. Heb je voor de verbouwing niet direct genoeg geld bij de hand? Dan kun je een persoonlijke lening afsluiten, zodat je een mooie start hebt voor de kosten die bij de verbouwing komen kijken.

Verbouwen zorgt voor overlast

Als alles goed gaat kunt u na de verbouwing genieten van een mooie, gerenoveerde woning. Maar houd er rekening mee dat het verbouwen zelf altijd met de nodige overlast gepaard gaat. De hele dag lopen er vreemde mensen in en uit uw huis, is er veel lawaai en heeft u veel last van stof. Bovendien zult u veel moeten voorbereiden zoals spullen in dozen verpakken, enz. Als bijvoorbeeld de badkamer en/of keuken worden verbouwd, zullen die vertrekken in bijna alle gevallen helemaal leeg moeten zijn om de aannemer de ruimte te geven. U zult er rekening mee moeten houden dat u en uw gezin enige tijd geen gebruik kunnen maken van de douche en/of keuken. Toch zaken die behoorlijk ingrijpend zijn, u moet elders koken en douchen, enz.

Garantie goed regelen

Zoals gezegd, verbouwen is al duur genoeg. Zorg er daarnaast voor dat u garantie krijgt op de uitgevoerde werkzaamheden. Als iets dan niet goed is uitgevoerd, kunt u dan van tevoren afspreken dat de werkzaamheden hersteld worden of opnieuw worden uitgevoerd.