Waarde vermeerdering van je huis door een tuin

Geplaatst door

We verblijven steeds meer in onze tuin, die we dan ook als een verlengstuk van onze woon- en leefomgeving beschouwen. Een tuin kan mits aan bepaalde voorwaarden te voldoen, dus zeker een niet te onderschatten meerwaarde aan je huis geven. Met wat moeten we dan rekening houden bij de inrichting van onze tuin om onze eigen woning meer waarde te geven voor eventuele toekomstige kopers?

Meer comfort en gebruiksplezier

Een huis dat over een tuin beschikt zorgt ongetwijfeld voor meer comfort en gebruiksplezier voor zijn bewoners. Een goed aangelegde en ingerichte tuin geeft dan ook een belangrijker waarde vermeerdering aan je woning. Te koop staande huizen met een tuin genieten meer belangstelling dan wanneer ze over geen tuin beschikken. Een woning met een leuke of aantrekkelijke tuin trekt meer geïnteresseerden en eventuele kopers aan. Meer kijkers vergroten aanzienlijk de kans op een snellere verkoop en een hogere verkoopprijs.

Wat verwachten we vooral van een tuin?

Een aantrekkelijke tuin moet uiteraard aan enkele basiseisen voldoen. Een tuin voor een gezin met kinderen is in de eerste plaats kindvriendelijk, maar zeker ook veilig zijn.
Aan een woning met tuin worden uiteraard enkele belangrijke eisen gesteld, zoals:
– Maximale privacy: dus een tuin met een goede en natuurvriendelijke afsluiting. Liefst een die bij de tuin past
– Een terras met maximaal zicht op de tuin, met de juiste combinatie van zon en schaduw
– Voldoende plaats voor de tuinmeubelen of de loungeset
– Een voldoende groot grasveld voor de kinderen
– Een tuin zonder vijver(s) ingeval van een gezin met kinderen
– Weinig hoogteverschillen en goede wandelpaden voor senioren
– Voldoende bergruimte
– Een woning met tuin en een achteruitgang
Als je de hoogst mogelijke prijs voor je woning wilt krijgen en je deze zo vlug mogelijk wilt verkopen, richt je je bij voorkeur op een zo groot mogelijke groep geïnteresseerden.

De eerste indruk is meestal bepalend

Volgens makelaars zijn de eerste indrukken meestal doorslaggevend bij de verkoop van een woning. En wat is het eerste wat bezoekers van je woning te zien krijgen? Juist… je tuin! Zorg er dan ook voor die die er piekfijn bij ligt, zeker vanaf het moment dat je woning te koop staat. Een tuin vol onkruid, een grasveld dat in lange tijd niet is gemaaid en voetpaden met algen horen niet thuis in dit plaatje. Een slecht onderhouden tuin vol rommel schrikt eventuele kopers af. Dat moet je uiteraard voorkomen.

Laat je tuin opvallen

Maak met andere woorden van je tuin een blikvanger, dus mooier en gebruiksvriendelijker dan de tuinen in de buurt. Een mooie en goed onderhouden tuin geeft je woning meer uitstraling. Dat is zeker meegenomen bij de verkoop van je woning. Als je een mooi ogende tuin wilt hebben, betekent dat je goed voor je tuin zorgde. Je tuin geeft dan ook een uitstekend beeld van de bewoners en hun zorg voor hun woning.

Smaken verschillen

Je kunt je tuin onmogelijk naar ieders smaak inrichten. Maar je kunt er wél voor zorgen dat de basis ervan is gelegd. De latere bewoners kunnen hun tuin nog altijd naar hun wensen inrichten. Mensen begrijpen ook wel dat de tuin nog aangepast kan worden. Een aantrekkelijke en goed onderhouden tuin en gazon is wél belangrijk om je woning meer waarde te geven. Bloemen, gras, bomen, struiken of planten kunnen later nog altijd aan de persoonlijke smaak van de nieuwe bewoners aangepast worden.