Welke optie is het beste: graszoden of zaaien?

Geplaatst door

Overweeg je om een grasmatten aan te leggen in je tuin? Je kunt kiezen voor twee opties, waarbij je, als het goed is, uiteindelijk hetzelfde resultaat krijgt. Niettemin zijn er wel een aantal duidelijke verschillen. Je kunt graszoden kopen en de graszoden na bezorging / aankoop direct aanleggen. Een andere mogelijkheid is het kopen van graszaad en de zaden inzaaien.

Optie 1: graszoden

Graszoden zijn snel gelegd. Nadat je de mat hebt gelegd is het belangrijk om deze goed vochtig te houden, zodat de wortels kunnen gaan hechten. Het belang om de mat vochtig te houden geldt ongeveer drie tot vier weken.

Voordelen: direct een dichte mat, geen kale plek, onkruid heeft weinig kans, je kunt er vrij snel op lopen.

Optie 2: inzaaien

Bij het zaaien is het zo dat je wat langer moet wachten. Het opkomen van het gras kan circa vier weken duren. Als het ingezaaide gras een hoogte van ongeveer 10 centimeter heeft bereikt, dan kan het voor de eerste keer worden gemaaid. Je kunt voor de eerste keer het beste een grasmaaier met maaibak gebruiken. Bij het inzaaien is het belangrijk om voldoende zaad te gebruiken. Probeer overal even veel te strooien. Dat is wellicht nog best lastig en soms zie je bij ingezaaide grasmatten kale plekken. Later kun je hier natuurlijk opnieuw wat zaden zaaien.

Voordeel: goedkoop
Nadelen: na opkomst grassprieten vaak geen dichte mat, kans op kale plekken, het duurt lang voordat er op het gras kan worden gelopen.