Wooninterieur

Vindt u het lastig om uw interieur te bepalen in uw (nieuwe) woning? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Het inrichten van uw huis is geen eenvoudige taak. Er komt veel bij kijken om alles volgens wens, uw eigen smaak in te richten. Daarnaast is geen niet bepaald een sinecure om ervoor te zorgen dat uw meubilair, vloer, muren en de rest van uw woning goed op elkaar zijn afgestemd. Een binnenhuisarchitect kan uitkomst bieden.

Wat doet een binnenhuisarchitect?

Wanneer een woning of gebouw is ontworpen, dan bestaat de tekening vaak alleen maar uit vloeren en wanden. Een kale bedoening dus. Een binnenhuisarchitect (ook wel interieurarchitect) kijkt hoe je een woning verder kunt invullen. Er wordt gekeken hoe er sfeer en uitstraling in jouw woning kan komen. Een architect weet veel van kleuren, lichtinval en materialen. Daarbij wordt sterk rekening gehouden met de gebruikers van een woning en wat hun wensen zijn. De vormgeving moet uiteindelijk identiteit geven.

Aan de hand van gesprekken tussen opdrachtgever en binnenhuisarchitect komt het creatieve proces op gang. Een eerste ontwerp wordt gemaakt en er wordt gekeken naar de begroting. Hoeveel het gaat kosten is uiteraard ook een belangrijk aspect. Een schets en de voorlopige begroting wordt tussen beide partijen vervolgens besproken. Wanneer de opdrachtgever definitief akkoord gaat, dan wordt alles definitief gemaakt. Er worden plattegronden, maquettes, meubeltekeningen en driedimensionale visualisaties gemaakt. Daarmee laat je tegelijkertijd aan de partijen die jouw ontwerp moeten uitvoeren, zien hoe het moet en welke materialen en kleuren daarbij gebruikt moeten worden.

Hoe word je binnenhuisarchitect?

Om interieurarchitect of binnenhuisarchitect te worden en deze titel officieel te krijgen moet je allereerst minimaal een HBO opleiding hebben gevolgd. Een opleiding aan de Kunstacademie is een goede opleiding. Andere mogelijkheden zijn opleidingen zoals ‘Bouwkunde’, ‘Interieur Architectuur’ of ‘Technische CommerciĆ«le Confectiekunde.’

Na deze 4-jarige opleidingen moet je nog de 2-jarige Masteropleiding volgen. Wanneer je deze succesvol hebt afgerond en je hebt 3 jaar werkervaring als interieurarchitect of binnenhuisarchitect, dan krijg je uiteindelijk de titel. De titel is wettelijk beschermd. Je mag deze alleen voeren als je als zodanig staat ingeschreven in het architectenregister.
Om aan de Kunstacademie aangenomen te worden moet je minimaal een afgeronde HAVO of MBO opleiding op niveau 4 hebben. Verder is het belangrijk dat je over voldoende artistieke aanleg beschikt. Hier wordt tijdens de toelatingsprocedure naar gekeken.